Kulinarne dziedzictwo, czyli przeszłość (w) smaku
Scenariusz lekcji o dziedzictwie kulinarnym dla IV-VIII klasy szkoły podstawowej.
Grupa wiekowa: IV-VIII klasa szkoły podstawowej.
Przedmiot: język polski, historia, wiedza o społeczeństwie.
Czas: 2 godziny lekcyjne
CELE OPERACYJNE LEKCJI:
Po lekcji uczeń:
- interesuje się tematyką dziedzictwa kulinarnego jako dziedzictwa niematerialnego;
- zna lokalne i rodzinne tradycje kulinarne, wgłębia się w historie potraw składników;
- zna podstawowe pojęcia dotyczące dawnej kuchni, urządzeń kucharskich oraz tradycyjnych znaczeń potraw i roślin;
- integruje się pokoleniowo poprzez wzajemne doświadczenia kulinarne;
- ceni dziedzictwo kulinarne, rozpozna je wśród innych, zna jego wartość;
- samodzielnie czyta przepisy, gotuje oraz zdobywa wiedzę;
- zna historię książki kucharskiej oraz umie czytać historyczne przepisy;
- podejmuje refleksję nad dziedzictwem i znaczeniem przeszłości.
METODY KSZTAŁCENIA:
- praca w grupach;
- praca indywidualna;
- burza mózgów;
- wywiad;
- praca z materiałami źródłowymi;
- dyskusja;
- ćwiczenie ruchowe;
- pogadanka;
- metaplan;
- metoda sytuacyjna.
ŚRODKI DYDAKTYCZNE:
- pytania do gry „wszyscy którzy…” (załącznik 1.);
- karty z potrawami, jedzeniem oraz ich znaczeniami (załącznik 2.);
- fragmenty książek kucharskich – materiału źródłowego (załącznik 4., 5., 6.);
- plansze z historycznymi narzędziami kuchennymi (załącznik 8.);
- karty z potrawami regionalnymi (załącznik 9.);
- karta wywiadu (załącznik 10.)
Autorka: Agata Kokoryn
Praca nagrodzona w organizowanym przez Narodowy Instytut Dziedzictwa konkursie na opracowanie materiałów edukacyjnych dla szkół w zakresie dziedzictwa kulturowego.
Konkurs miał na celu zwiększenie efektywności systemu upowszechniania wiedzy o dziedzictwie i jego wartości, a także kreowanie w młodym pokoleniu przekonania o znaczeniu dziedzictwa kulturowego dla integralnego rozwoju człowieka poprzez tworzenie użytecznych i zgodnych z dobrymi praktykami nowoczesnej edukacji materiałów dydaktycznych.
Przedmiotem konkursu było opracowanie materiałów edukacyjnych przeznaczonych do wykorzystania przez nauczycieli, edukatorów lub opiekunów w pracy z dziećmi i młodzieżą podczas zajęć dydaktycznych w przedszkolach, szkołach podstawowych, a także w liceach, technikach, szkołach branżowych i policealnych.
Do pobrania:
Scenariusz lekcji |
232.73 KB
Autorka: Agata Kokoryn
Załącznik 1 |
12.84 KB
Załącznik 2 |
813.64 KB
Symbolika
Załącznik 3 |
14.91 KB
Historia książki kucharskiej
Załącznik 4 |
10.09 MB
Fragment książki kucharskiej, zestaw 1
Załącznik 5 |
10.07 MB
Fragment książki kucharskiej, zestaw 2
Załącznik 6 |
10.16 MB
Fragment książki kucharskiej, zestaw 3
Załącznik 7 |
29.23 MB
Narzędzia kuchenne
Załącznik 8 |
17.26 MB
Potrawy
Załącznik 9 |
30.89 KB
Karta wywiadu
Załącznik 10 |
7.40 MB
Audiodeskrypcja ksiażki kucharskiej
Załącznik 11 |
4.40 MB
Autodeskrypcja narzędzi kuchennych
Załącznik 12 |
1.98 MB
Autodeskrypcja potraw regionalnych
Załącznik 13 |
568.11 KB
Pytania do wywiadu
Załącznik 14 |
20.84 KB
Dla nauczycieli