Uwaga! Używamy ciasteczek. Korzystanie ze strony edukacja.nid.pl oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności.

OK,
zamknij!

Kulinarne dziedzictwo, czyli przeszłość (w) smaku

Scenariusz lekcji o dziedzictwie kulinarnym dla IV-VIII klasy szkoły podstawowej.
fot. fragment książki kucharskiej, załącznik nr 6
fot. fragment książki kucharskiej, załącznik nr 6
Grupa wiekowa: IV-VIII klasa szkoły podstawowej.
Przedmiot: język polski, historia, wiedza o społeczeństwie.
Czas: 2 godziny lekcyjne

CELE OPERACYJNE LEKCJI:
Po lekcji uczeń:
  • interesuje się tematyką dziedzictwa kulinarnego jako dziedzictwa niematerialnego;
  • zna lokalne i rodzinne tradycje kulinarne, wgłębia się w historie potraw składników;
  • zna podstawowe pojęcia dotyczące dawnej kuchni, urządzeń kucharskich oraz tradycyjnych znaczeń potraw i roślin;
  • integruje się pokoleniowo poprzez wzajemne doświadczenia kulinarne;
  • ceni dziedzictwo kulinarne, rozpozna je wśród innych, zna jego wartość;
  • samodzielnie czyta przepisy, gotuje oraz zdobywa wiedzę;
  • zna historię książki kucharskiej oraz umie czytać historyczne przepisy;
  • podejmuje refleksję nad dziedzictwem i znaczeniem przeszłości.

METODY KSZTAŁCENIA:
  • praca w grupach;
  • praca indywidualna;
  • burza mózgów;
  • wywiad;
  • praca z materiałami źródłowymi;
  • dyskusja;
  • ćwiczenie ruchowe;
  • pogadanka;
  • metaplan;
  • metoda sytuacyjna.

ŚRODKI DYDAKTYCZNE:
  • pytania do gry „wszyscy którzy…” (załącznik 1.);
  • karty z potrawami, jedzeniem oraz ich znaczeniami (załącznik 2.);
  • fragmenty książek kucharskich – materiału źródłowego (załącznik 4., 5., 6.);
  • plansze z historycznymi narzędziami kuchennymi (załącznik 8.);
  • karty z potrawami regionalnymi (załącznik 9.);
  • karta wywiadu (załącznik 10.)

Autorka: Agata Kokoryn
Praca nagrodzona w organizowanym przez Narodowy Instytut Dziedzictwa konkursie na opracowanie materiałów edukacyjnych dla szkół w zakresie dziedzictwa kulturowego.
Konkurs miał na celu zwiększenie efektywności systemu upowszechniania wiedzy o dziedzictwie i jego wartości, a także kreowanie w młodym pokoleniu przekonania o znaczeniu dziedzictwa kulturowego dla integralnego rozwoju człowieka poprzez tworzenie użytecznych i zgodnych z dobrymi praktykami nowoczesnej edukacji materiałów dydaktycznych.
Przedmiotem konkursu było opracowanie materiałów edukacyjnych przeznaczonych do wykorzystania przez nauczycieli, edukatorów lub opiekunów w pracy z dziećmi i młodzieżą podczas zajęć dydaktycznych w przedszkolach, szkołach podstawowych, a także w liceach, technikach, szkołach branżowych i policealnych.

Zobacz przykładowe strony: