Uwaga! Używamy ciasteczek. Korzystanie ze strony edukacja.nid.pl oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności.

OK,
zamknij!
Zrealizowałeś projekt?
Podziel się nim. Wypełnił formularz, a my udostępnimy go na naszej stronie.
Wyślij

Znamy wyniki VII edycji konkursu filmowego "Zabytkomania"!

Zapraszamy do zapoznania się z wynikami!
Kontakt z organizatorem
Narodowy Instytut Dziedzictwa
fot. Narodowy Instytut Dziedzictwa
fot. Narodowy Instytut Dziedzictwa
Narodowy Instytut Dziedzictwa rozstrzygnął VII edycję konkursu filmowego „Zabytkomania – Przepis na dziedzictwo” ! Filmy oceniono w kategoriach:
  • GRUPA I – młodzież od 13 do 18 roku życia;
  • GRUPA II – amatorzy powyżej 18 roku życia;
  • GRUPA III – profesjonaliści powyżej 18 roku życia.

Uczestnicy mogli nadsyłać filmy dokumentalne lub reportaże. Tematem Konkursu było dziedzictwo kulinarne, rozumiane zarówno jako dziedzictwo materialne – obiekty zabytkowe służące celom związanym z wytwórstwem żywności, przygotowywaniem, podawaniem, smakowaniem i spożywaniem posiłków, jak i dziedzictwo niematerialne – tradycje kulinarne, kuchnia poprzednich pokoleń, zachowane  dawne przepisy, stare książki kucharskie, oryginalne receptury kuchni lokalnej bądź regionalnej.

Obrady jury odbyły się w składzie:

  • Anna Czerwińska-Walczak – Zastępca Dyrektora Narodowego Instytutu Dziedzictwa, Przewodnicząca Jury Konkursu;
  • Beata Kot – Podkarpacki Wojewódzki Konserwator Zabytków;
  • Waldemar Czechowski – filmowiec, dokumentalista, operator i reżyser;
  • Grzegorz Czerniak – twórca filmowy, główny specjalista w zespole projektów filmowych w  Instytucie Solidarności i Męstwa im. Witolda Pileckiego.

Kapituła konkursu przyznała następujące nominacje:

GRUPA I (poniżej 18 roku życia):
  • Jury nie zdecydowało się na wyłonienie nominowanych w tej grupie wiekowej.

GRUPA II (amatorzy powyżej 18 roku życia):
  • „Kto ma kozy, ten ma ser”, autor: Kamil Lorek;
  • „Od Goldmana”, autorzy: Jakub Haberko, Justyna Łukaszewska-Haberkowa;
  • „Orawskie smaki”, autor: Dawid Pulit;
  • „Króliki, pasztety, kaszankę i chleb - wspomina Jarosław Werpachowski”, autor: Tomasz Wiśniewski;
  • „Pełny bonclok”, autorzy: Paweł Koniarski, Justyna Perużyńska.

GRUPA III (profesjonaliści powyżej 18 roku życia):
  • „Pan Baca”, autorzy: Jakub Domin, Adam Mółka;
  • „Nie ucz ojca piwa robić”, autorzy: Tomasz Smykalski, Mateusz Wiskulski;
  • „CHLEB (NIE)POWSZEDNI”, autorzy: Milena Sieczka, Mateusz Sadza, Paulina Śmigiel;
  • „Kminek”. autorzy: Ewa Kałat, Łukasz Opaliński, Bartek Kieżun;
  • „Inny Smak Wody”, autorzy: Aleksander Rabij, Krystyna Okulewicz-Rabij, Milan Rabij.

Jury postanowiło przyznać następujące nagrody:

GRUPA I (poniżej 18 roku życia):

Miejsce I, II, III: brak przyznanych nagród
Opinia Jury: Nie przyznano nagrody za miejsca I-III. Taki werdykt Jury uzasadnia małą liczbą filmów zgłoszonych do Konkursu i niższym niż w latach ubiegłych poziomem artystycznym.

Wyróżnienie: „Kulinarne dziedzictwo Wolina - Szlakiem mąki i chleba”, autorzy: Filip Dziemidowicz, Michał Romaniuk

GRUPA II (amatorzy powyżej 18 roku życia):

Miejsce I: brak przyznanej nagrody
Opinia Jury: Jury zdecydowało się nie przyznać I miejsca w tej kategorii.

Miejsce II:
a) „Kto ma kozy, ten ma ser”, autor: Kamil Lorek
b) „Od Goldmana”, autorzy: Jakub Haberko, Justyna Łukaszewska-Haberkowa
Opinia Jury: Przyznano dwie równorzędne nagrody za II miejsce dla autorów filmów.
Oba filmy prezentują wysoki poziom artystyczny i merytoryczny, jednak żaden z nich nie wyróżniał się w wystarczającym stopniu, aby otrzymać pierwszą nagrodę.

Miejsce III: „Orawskie smaki”, autor: Dawid Pulit
 
Wyróżnienia:
a) „Króliki, pasztety, kaszankę i chleb - wspomina Jarosław Werpachowski”, autor: Tomasz Wiśniewski
b) „Pełny bonclok”, autorzy: Paweł Koniarski, Justyna Perużyńska
Opinia Jury: Jury zdecydowało się wyróżnić dwa filmy.
 
GRUPA III (profesjonaliści powyżej 18 roku życia):

Miejsce I: „Pan Baca”, autorzy: Jakub Domin, Adam Mółka

Miejsce II: „Nie ucz ojca piwa robić”, autorzy: Tomasz Smykalski, Mateusz Wiskulski
 
Miejsce III: brak przyznanej nagrody
Opinia Jury: Jury zdecydowało się nie przyznać III miejsca w tej kategorii.

Wyróżnienia:
a) CHLEB (NIE)POWSZEDNI”, autorzy: Milena Sieczka, Mateusz Sadza, Paulina Śmigiel
b) „Kminek”, autorzy: Ewa Kałat, Łukasz Opaliński, Bartek Kieżun
Opinia Jury: Jury zdecydowało się przyznać dwa wyróżnienia.

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za udział w VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Filmowego „Zabytkomania” organizowanego przez Narodowy Instytut Dziedzictwa.

GRUPA I (poniżej 18 roku życia):

WYRÓŻNIENIE „Kulinarne dziedzictwo Wolina - Szlakiem mąki i chleba”

Autorzy: Filip Dziemidowicz, Michał Romaniuk
Opinia Jury: Film został wyróżniony ze względu na wybranie i przedstawienie w ciekawy sposób miejsc związanych z tematem dziedzictwa kulinarnego – piekarni i młyna. Docenione zostały pomysł na opowieść filmową i ukazanie wartości lokalnego dziedzictwa.

GRUPA II (amatorzy powyżej 18 roku życia):

MIEJSCE II „Kto ma kozy, ten ma ser”

Autor: Kamil Lorek
Opinia Jury: „Kto ma kozy, ten ma ser” – za wciągającą opowieść o pasji i oscypku, która zauroczyła Jury.

MIEJSCE II „Od Goldmana”

Autorzy: Jakub Haberko, Justyna Łukaszewska-Haberkowa
Opinia Jury: „Od Goldmana” – za odnalezienie i przywołanie w przepisie na kruche ciasteczka społeczności żydowskiej – pokoleń ludzi, którzy zostali zamordowani lecz pamięć o nich wciąż trwa.

MIEJSCE III „Orawskie smaki”

Autor: Dawid Pulit
Opinia Jury: W filmie Jury dostrzegło międzypokoleniową ciągłość tradycyjnego wiejskiego gotowania i radość z pielęgnowania wspólnych biesiad.

WYRÓŻNIENIE „Króliki, pasztety, kaszankę i chleb - wspomina Jarosław Werpachowski”

Autor: Tomasz Wiśniewski
Opinia Jury: „Króliki, pasztety,  kaszankę i chleb …” za nadzwyczaj wartościową opowieść bohatera filmu. Wyróżniono w szczególności umiejętnie pokazane elementy humorystyczne i sytuacyjne.

WYRÓŻNIENIE „Pełny bonclok”

Autorzy: Paweł Koniarski, Justyna Perużyńska
Opinia Jury: „Pełny bonclok” za ważny temat, opowiedziany śląską gwarą, co samo w sobie stanowiło wartość. Regionalny walor treści i myśli przewodniej o zachowaniu tradycji w kręgach tak rodziny jak i „małej ojczyzny” – Śląska. Jury doceniło też dobrą jakość obrazu, i pomysł na realizację.

GRUPA III (profesjonaliści powyżej 18 roku życia):

MIEJSCE I „Pan Baca”

Autorzy: Jakub Domin, Adam Mółka
Opinia Jury: Jury doceniło czarno-białą opowieść o wielowiekowej miłości człowieka do gór, owiec, jak również o wybitnym przedstawicielu tej miłości – oscypku.

MIEJSCE II „Nie ucz ojca piwa robić”

Autorzy: Tomasz Smykalski, Mateusz Wiskulski
Opinia jury: Film pokazuje niezwykłą działalność zakonników z Tyńca, którzy wskrzeszają wielowiekową tradycję warzenia piwa w klasztorze.

WYRÓŻNIENIE „CHLEB (NIE)POWSZEDNI”

Autorzy: Milena Sieczka, Mateusz Sadza, Paulina Śmigiel
Opinia Jury: „Chleb (nie)powszedni” za duży potencjał przekazu treści związanych  z dziedzictwem „polskiej wartości chleba”. Film  niesie ze sobą przekaz emocjonalny, co jest istotnym walorem dla odbiorców filmu. Doceniany został również dobry montaż, oparty na zderzaniu ujęć mających potencjał znaczeniowy, jak i bogatą różnorodność treści ujęć ilustrujących zarówno ekspozycję – pierwszą sekwencję, jak i proces technologiczny wypieku chleba.

WYRÓŻNIENIE „Kminek”

Autorzy: Ewa Kałat, Łukasz Opaliński, Bartek Kieżun
Opinia Jury: „Kminek” za wartką narrację na temat interesującego aspektu kminku – znaku rozpoznawczego kuchni krakowskiej. Jury doceniło również wartościowe plenery (lokacje w mieście) i przemyślaną akcję opowieści.