Inspiracje
Zrealizowałeś projekt?
Podziel się nim. Wypełnił formularz, a my udostępnimy go na naszej stronie.
Wyślij
Znamy wyniki VII edycji konkursu filmowego "Zabytkomania"!
Zapraszamy do zapoznania się z wynikami!
Kontakt z organizatorem
Narodowy Instytut Dziedzictwa
Narodowy Instytut Dziedzictwa rozstrzygnął VII edycję konkursu filmowego „Zabytkomania – Przepis na dziedzictwo” ! Filmy oceniono w kategoriach:
- GRUPA I – młodzież od 13 do 18 roku życia;
- GRUPA II – amatorzy powyżej 18 roku życia;
- GRUPA III – profesjonaliści powyżej 18 roku życia.
Uczestnicy mogli nadsyłać filmy dokumentalne lub reportaże. Tematem Konkursu było dziedzictwo kulinarne, rozumiane zarówno jako dziedzictwo materialne – obiekty zabytkowe służące celom związanym z wytwórstwem żywności, przygotowywaniem, podawaniem, smakowaniem i spożywaniem posiłków, jak i dziedzictwo niematerialne – tradycje kulinarne, kuchnia poprzednich pokoleń, zachowane dawne przepisy, stare książki kucharskie, oryginalne receptury kuchni lokalnej bądź regionalnej.
Obrady jury odbyły się w składzie:
- Anna Czerwińska-Walczak – Zastępca Dyrektora Narodowego Instytutu Dziedzictwa, Przewodnicząca Jury Konkursu;
- Beata Kot – Podkarpacki Wojewódzki Konserwator Zabytków;
- Waldemar Czechowski – filmowiec, dokumentalista, operator i reżyser;
- Grzegorz Czerniak – twórca filmowy, główny specjalista w zespole projektów filmowych w Instytucie Solidarności i Męstwa im. Witolda Pileckiego.
Kapituła konkursu przyznała następujące nominacje:
GRUPA I (poniżej 18 roku życia):
- Jury nie zdecydowało się na wyłonienie nominowanych w tej grupie wiekowej.
GRUPA II (amatorzy powyżej 18 roku życia):
- „Kto ma kozy, ten ma ser”, autor: Kamil Lorek;
- „Od Goldmana”, autorzy: Jakub Haberko, Justyna Łukaszewska-Haberkowa;
- „Orawskie smaki”, autor: Dawid Pulit;
- „Króliki, pasztety, kaszankę i chleb - wspomina Jarosław Werpachowski”, autor: Tomasz Wiśniewski;
- „Pełny bonclok”, autorzy: Paweł Koniarski, Justyna Perużyńska.
GRUPA III (profesjonaliści powyżej 18 roku życia):
- „Pan Baca”, autorzy: Jakub Domin, Adam Mółka;
- „Nie ucz ojca piwa robić”, autorzy: Tomasz Smykalski, Mateusz Wiskulski;
- „CHLEB (NIE)POWSZEDNI”, autorzy: Milena Sieczka, Mateusz Sadza, Paulina Śmigiel;
- „Kminek”. autorzy: Ewa Kałat, Łukasz Opaliński, Bartek Kieżun;
- „Inny Smak Wody”, autorzy: Aleksander Rabij, Krystyna Okulewicz-Rabij, Milan Rabij.
Jury postanowiło przyznać następujące nagrody:
GRUPA I (poniżej 18 roku życia):
Miejsce I, II, III: brak przyznanych nagródOpinia Jury: Nie przyznano nagrody za miejsca I-III. Taki werdykt Jury uzasadnia małą liczbą filmów zgłoszonych do Konkursu i niższym niż w latach ubiegłych poziomem artystycznym.
Wyróżnienie: „Kulinarne dziedzictwo Wolina - Szlakiem mąki i chleba”, autorzy: Filip Dziemidowicz, Michał Romaniuk
GRUPA II (amatorzy powyżej 18 roku życia):
Miejsce I: brak przyznanej nagrody
Opinia Jury: Jury zdecydowało się nie przyznać I miejsca w tej kategorii.
Miejsce II:
a) „Kto ma kozy, ten ma ser”, autor: Kamil Lorek
b) „Od Goldmana”, autorzy: Jakub Haberko, Justyna Łukaszewska-Haberkowa
Opinia Jury: Przyznano dwie równorzędne nagrody za II miejsce dla autorów filmów.
Oba filmy prezentują wysoki poziom artystyczny i merytoryczny, jednak żaden z nich nie wyróżniał się w wystarczającym stopniu, aby otrzymać pierwszą nagrodę.
Miejsce III: „Orawskie smaki”, autor: Dawid Pulit
Wyróżnienia:
a) „Króliki, pasztety, kaszankę i chleb - wspomina Jarosław Werpachowski”, autor: Tomasz Wiśniewski
b) „Pełny bonclok”, autorzy: Paweł Koniarski, Justyna Perużyńska
Opinia Jury: Jury zdecydowało się wyróżnić dwa filmy.
GRUPA III (profesjonaliści powyżej 18 roku życia):
Miejsce I: „Pan Baca”, autorzy: Jakub Domin, Adam Mółka
Miejsce II: „Nie ucz ojca piwa robić”, autorzy: Tomasz Smykalski, Mateusz Wiskulski
Miejsce III: brak przyznanej nagrody
Opinia Jury: Jury zdecydowało się nie przyznać III miejsca w tej kategorii.
Wyróżnienia:
a) CHLEB (NIE)POWSZEDNI”, autorzy: Milena Sieczka, Mateusz Sadza, Paulina Śmigiel
b) „Kminek”, autorzy: Ewa Kałat, Łukasz Opaliński, Bartek Kieżun
Opinia Jury: Jury zdecydowało się przyznać dwa wyróżnienia.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za udział w VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Filmowego „Zabytkomania” organizowanego przez Narodowy Instytut Dziedzictwa.
GRUPA I (poniżej 18 roku życia):
WYRÓŻNIENIE „Kulinarne dziedzictwo Wolina - Szlakiem mąki i chleba”
Autorzy: Filip Dziemidowicz, Michał Romaniuk
Opinia Jury: Film został wyróżniony ze względu na wybranie i przedstawienie w ciekawy sposób miejsc związanych z tematem dziedzictwa kulinarnego – piekarni i młyna. Docenione zostały pomysł na opowieść filmową i ukazanie wartości lokalnego dziedzictwa.
GRUPA II (amatorzy powyżej 18 roku życia):
MIEJSCE II „Kto ma kozy, ten ma ser”
Autor: Kamil Lorek
Opinia Jury: „Kto ma kozy, ten ma ser” – za wciągającą opowieść o pasji i oscypku, która zauroczyła Jury.
MIEJSCE II „Od Goldmana”
Autorzy: Jakub Haberko, Justyna Łukaszewska-Haberkowa
Opinia Jury: „Od Goldmana” – za odnalezienie i przywołanie w przepisie na kruche ciasteczka społeczności żydowskiej – pokoleń ludzi, którzy zostali zamordowani lecz pamięć o nich wciąż trwa.
MIEJSCE III „Orawskie smaki”
Autor: Dawid Pulit
Opinia Jury: W filmie Jury dostrzegło międzypokoleniową ciągłość tradycyjnego wiejskiego gotowania i radość z pielęgnowania wspólnych biesiad.
WYRÓŻNIENIE „Króliki, pasztety, kaszankę i chleb - wspomina Jarosław Werpachowski”
Autor: Tomasz Wiśniewski
Opinia Jury: „Króliki, pasztety, kaszankę i chleb …” za nadzwyczaj wartościową opowieść bohatera filmu. Wyróżniono w szczególności umiejętnie pokazane elementy humorystyczne i sytuacyjne.
WYRÓŻNIENIE „Pełny bonclok”
Autorzy: Paweł Koniarski, Justyna Perużyńska
Opinia Jury: „Pełny bonclok” za ważny temat, opowiedziany śląską gwarą, co samo w sobie stanowiło wartość. Regionalny walor treści i myśli przewodniej o zachowaniu tradycji w kręgach tak rodziny jak i „małej ojczyzny” – Śląska. Jury doceniło też dobrą jakość obrazu, i pomysł na realizację.
GRUPA III (profesjonaliści powyżej 18 roku życia):
MIEJSCE I „Pan Baca”
Autorzy: Jakub Domin, Adam Mółka
Opinia Jury: Jury doceniło czarno-białą opowieść o wielowiekowej miłości człowieka do gór, owiec, jak również o wybitnym przedstawicielu tej miłości – oscypku.
MIEJSCE II „Nie ucz ojca piwa robić”
Autorzy: Tomasz Smykalski, Mateusz Wiskulski
Opinia jury: Film pokazuje niezwykłą działalność zakonników z Tyńca, którzy wskrzeszają wielowiekową tradycję warzenia piwa w klasztorze.
WYRÓŻNIENIE „CHLEB (NIE)POWSZEDNI”
Autorzy: Milena Sieczka, Mateusz Sadza, Paulina Śmigiel
Opinia Jury: „Chleb (nie)powszedni” za duży potencjał przekazu treści związanych z dziedzictwem „polskiej wartości chleba”. Film niesie ze sobą przekaz emocjonalny, co jest istotnym walorem dla odbiorców filmu. Doceniany został również dobry montaż, oparty na zderzaniu ujęć mających potencjał znaczeniowy, jak i bogatą różnorodność treści ujęć ilustrujących zarówno ekspozycję – pierwszą sekwencję, jak i proces technologiczny wypieku chleba.
WYRÓŻNIENIE „Kminek”
Autorzy: Ewa Kałat, Łukasz Opaliński, Bartek Kieżun
Opinia Jury: „Kminek” za wartką narrację na temat interesującego aspektu kminku – znaku rozpoznawczego kuchni krakowskiej. Jury doceniło również wartościowe plenery (lokacje w mieście) i przemyślaną akcję opowieści.
Wyjaśnienie z dnia 9.12.2021 roku:
Jury pragnie dodać wyjaśnienie do swojej decyzji tyczącej się filmu „Pan Baca” (autorzy: Jakub Domin, Adam Mółka), który uzyskał I miejsce w III kategorii konkursowej. Film został opublikowany na ogólnodostępnym portalu YouTube przed zakończeniem konkursu, oraz prawidłowo zgłoszony w formularzu na stronie zabytkomania.pl. Jury (w wyżej wymienionym składzie) podczas oglądania i oceny nadesłanych prac nie uznało braku otagowania hasłem „#zabytkomania2021” jako błędu dyskwalifikującego.
Autorzy filmu na prośbę Jury i Organizatora dodali tag do filmu (https://youtu.be/synFgjoUsL8).